Miehet ovat usein kouliintuneita ja urautuneita työpaikan ajattelutapoihin, siis koulutukseensa ja jonkinlaiseen jonossa kiipimisen kyynärpään iskuja sisältävään logiikkaan. Ovat siis muun ajan sosiaalisia mutta kun tajuavat, että on jonon tavoite (siis miehen status kokonaan miehistä koostuvassa porukassa, usein työssä pärjääminen tai sosiaalinen asema) kysymyksessä, niin ovat tottuneet kyynärpäätaktiikkaan.
Miesten ajattelutavat ovat usein puutyömäisiä, että tässä olis tämä esine tai palanen ja tuossa tuo ja näin niistä rakennetaan tuo. Konkreettiset kouriintuntuvat asiat siis hahmottuvat miesten silmissä hyvin, kun taas sosiaalisten suhteiden vaihtelevuutta ja monivivahteisuutta ei ymmärretä. Tunteet kai miehet jakavat omaa etua koskeviin itsekkäisiin tunteisiinsa, joita noudattavat spontaanisti, ja yhteisön elämän sujuvuutta koskeviin positiivisiin tunteisiin, joita epäilevät. Sivistys auttaa tässä perusteluineen hankalien kohtien yli.
Miehellä on usein vähän elämänkoekmusta ja on jotenkin pönttö ja kuin 12-vuotias sotilaallisissa laskelmissaan. Ryhmät, joissa on sekä miehiä että naisia puolet ja puolet, molemmille sukupuolille sopivissa tekemisissä avartavat usein miesten ymmärrystä ja tekevät heistä sivistyneemmin käyttäytyviä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti